Berlin Arts Experience

Låt dig inspireras av konst, kultur och arkitektur i Berlin!

Upplev konsten, kulturen och arkitekturen i Berlin – och låt staden inspirera ditt eget skapande! Berlin Arts Experience är kursen för dig som fascineras av Berlin. Tysklands huvudstad präglas av kreativitet och attraherar konstnärer från hela världen. Du får en god teoretiskt grund, varvat med praktiska kreativa moment och studiebesök, gästföreläsningar, workshops och kulturella exkursioner i Berlin.

Folkhögskolekursen ges på engelska. Berlin Arts Experience genomförs i samarbete mellan Södra Stockholms Folkhögskola och Internationella Skolorna Düsseldorf. Utbildningen, som är kostnadsfri och CSN-berättigande, bedrivs i sin helhet i Berlin. Du betalar extra för exkursioner, material och kurslitteratur under termin.

Kursinnehåll

Berlin Arts Experience utgörs av moment som löper parallellt under terminen:

Berlin´s Art & Cultural scene
Vad händer på Berlins internationella kulturscen? I detta kursmoment får du en aktuell inblick i olika kulturområden: konst, dans, litteratur, teater mm. Du får uttrycka dig kreativt genom ett projekt inom valt område, samt löpande i visuell (teckning/foto/video) eller textbaserad form (audio/text).

Architectual and Urban Theory
Berlin är en stad full av kontraster – här möts gammalt och nytt, vackert och fult, preussiskt tyskt och experimentell design. I kursmomentet används staden Berlin som utgångspunkt för att utforska arkitektur och stadsplanering och hur dessa har förändrats sedan 1800-talet. Olika epoker som synliggörs är bland annat Weimarrepubliken, naziregimens diktatur, DDR och den kreativa staden.

Drawing and Mapping the City
Hur upplever vi en stad och hur kan vi avbilda den? Kursmomentet ger dig olika tekniker för att teckna Berlins byggnader, platser och infrastruktur. Du väljer teman att fördjupa dig i och får utveckla egna artistiska koncept. Resultatet blir en bok bestående av observationer/teckningar/fotografier. Kursen passar både dig som vill lära dig att teckna och dig som är van att illustrera.

Exkursioner, studiebesök och gästföreläsningar
Tillsammans med din grupp och lärare får du gå på muséer, gallerier och aktuella festivaler (exempel: Berlin Art Week/Tanz im August/ Circus Festival). Du får besöka relevanta byggnader och platser i Berlin kopplade till varje arkitekturmoment. Du får PBL-uppgifter och vi bjuder in gästföreläsare inom fotokonst, ljudkonst, film och andra områden.

Physical Theater  Upplev din egen kropp och hur det är att skapa och utveckla en pjäs. Tillsammans med din grupp och lärare får du lära dig grundläggande teorier inom teaterområdet och att skapa korta scener och filmer. Du behöver inte ha spelat teater tidigare.

Mål

Efter avslutad kurs har du fått en inblick i Berlins kulturscen och inspirerats i ditt eget skapande. Du har fått kunskap om teorier kring arkitektur visualiserade i Berlin som stad. Vidare har du fått en förståelse för hur städer är uppbyggda och har lärt dig teckna, tolka och presentera en stad. Du har skapat din egen bok från början till slut där alla dina upplevelser samlas. Dessutom har du lärt dig om bild och form, skådespeleri och olika tekniker för skapande.

Boende

Kursdeltagarna på kursen ordnar sitt eget boende. I samband med antagningen får du bra tips och råd om hur du kan hitta boende. Den vanligaste boendeformen bland studenter är ett Wohngemeinschaft (WG), det vill säga att gemensamt dela en lägenhet.

Vem kan söka?

Du ska ha fyllt 18 år, vara folkbokförd i Sverige. Inga förkunskaper i tyska krävs, men det är en fördel om du har läst lite tyska och känner dig bekväm med engelska. Du kan ha ett allmänt intresse av kultur/konst/arkitektur eller redan ha påbörjat en konstnärlig bana. Inga arbetsprover krävs.

Hur ansöker jag?

Du ansöker via länken här bredvid. Följande dokument behövs:

  • Ett personligt brev: Här berättar du om dig själv, varför du vill läsa kursen, om du har speciella intresseområden inom konst & kultur, om du skapar själv och vilken relation du har till staden Berlin.
  • Gymnasiebetyg eller andra betyg
  • Foto
  • Personbevis för studier (beställs via Skatteverket)

Om du går vidare i antagningsprocessen ingår en kortare telefonintervju på svenska.

KursinfoKursinfo

Kursstart: 12 augusti 2024
Kursslut:  20 december 2024
Kurslängd: En termin
Studietakt:  Heltid
Studienivå: Gymnasienivå
Studiemedel: Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid.
Språk: Kursen ges på engelska.
Kostnader: Materialavgiften är 3000 SEK och går till exkursioner, studiebesök, material och kurslitteratur under terminen.
Kostnader som tillkommer: Boende, mat, resa till och inom Berlin.
Boende: Kursdeltagarna på kursen ordnar sitt eget boende. I samband med antagningen får du bra tips och råd om hur du kan hitta boende. Den vanligaste boendeformen bland studenter är ett Wohngemeinschaft (WG), det vill säga att gemensamt dela en lägenhet.
Sista ansökningsdag: 1 maj
Kursort: Berlin

Ansökan stängd till hösttermin-24!

        

KontaktKontaktuppgifter

Kontakta kursansvarig Charlotte Hülser-Jantz vid Internationella Skolorna Düsseldorf, tfn 00 49 211 86814246 och online@is-duesseldorf.com, när det gäller frågor om innehåll, upplägg och annat som rör tiden i Berlin.

Frågor om din ansökan besvaras av administrationen.
E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-684 619 00