LivsKonsten

LivsKonsten är kursen för dig som längtar efter att skapa och som önskar ett hållbart förhållningssätt till livet i stort. Du får prova på metoder för ökat välmående som har stöd inom forskningen till exempel skapande i olika former, upplevelser av natur och kultur, rörelse, meditativa övningar och personlig utveckling. Vi utgår från ett holistiskt och salutogent perspektiv*.

Kursinnehåll

Skapande, konst & hantverk
I skolans ateljé får du släppa loss din kreativa sida på ett lekfullt och utvecklande sätt. Vi arbetar i gemensamma teman med en härlig blandning av material och tekniker. Du får skapa både konstnärligt och hantverksmässigt, enskilt och i grupp.

Du får utforska tekniker som till exempel teckning, måleri, olika textila material, återbruk, lera, trä, foto och digitala uttryck. Vi arbetar också med kreativt skrivande, drama- och värderingsövningar. Inga förkunskaper krävs.

Natur & kultur
En dag i veckan upplever vi stadens kulturliv eller de lokala naturområdena för att hämta inspiration och röra på oss. Stockholms museer, konsthallar, parker och salonger inbjuder till kulturens mångfald och till samtal kring våra upptäckter. I naturen tar vi del av årstidernas skiftningar och rör oss över stock och sten i trivsamt tempo. Vi delar erfarenheter och kunskaper om naturens rikedomar. Fika med varm dryck, skissbok och kamera finns alltid packat denna dag.

Personlig utveckling & riktning
Vi blandar olika modeller där du får reflektera inom områden som att leda mig själv, egenmakt, självmedkänsla, gränssättning och konsten att må bra. Du får göra en upplyftande plan som syftar till att finna ut vad som är viktigt för dig i livet samt ta ut en riktning för hur du kan gå från idé till handling.

Rofylld verksamhet – Fridens Fredag
Vi avslutar veckan med kontemplativt** skapande och gemensamt fika. Vi lyssnar på berättelser, ser en film, har filosofiska funderingar, skojar, gör meditativa övningar eller läser något som vi samtalar kring i mindre grupper.

Schema

Måndag 10-15
Kreativ ateljé. Skapande och personlig utveckling.

Tisdag 10-15
Kreativ ateljé. Skapande och personlig utveckling.

Onsdag – fritt förlagd arbetstid 5 timmar
Valfri plats för veckans personliga uppdrag.

Torsdag 10-15
Natur & kultur. Utflykt, upplevelser, och inspiration i stad och natur.

Fredag 9.30-12.30
Fridens fredag. Kontemplativt skapande och filosofiskt fika.

Mål

  • Inspiration till fortsatt eget skapande
  • Öka insikter och kunskaper om natur och kultur
  • Personlig utveckling mot ökad egenmakt
  • Se framtida möjligheter samt hitta en riktning mot nya eller tidigare pausade mål
  • Öka motivation och livsglädje

Vem kan söka?

Alla åldrar är välkomna, men du ska ha fyllt 18 år och vara folkbokförd i Sverige.
LivsKonsten passar dig som är intresserad av skapande samt av kursens övriga innehåll. Du behöver klara av fysisk aktivitet som till exempel promenader och enkla rörelser. Kursen bedrivs på heltid och är berättigad till CSN.

Det kan till exempel vara du som är:

  • Ung och söker riktning för framtiden
  • Mitt i livet och vill byta spår och bryta mönster
  • Varit sjukskriven och behöver ett mellansteg till arbetsliv eller vidare studier

Eller du som:

  • Vill skapa och träna mer svenska
  • Vill hitta ny gnista tillsammans med andra

Viktigt att känna till inför eventuella studier!

Om du har sjukersättning ska du kontakta Försäkringskassan och informera dig om du har rätt till vilande sjukersättning under studietiden. Du kan inte ha sjukpenning under studietiden enligt Försäkringskassans regler.

Hur ansöker jag?

Du ansöker genom att svara på frågor via ansökningslänken. I antagningsprocessen ingår en gruppintervju.

På LivsKonsten arbetar

Mats Ljus, konstnär och bildlärare och Suz Södergren, Levande Verkstadspedagog och folkhögskollärare. Lena Hjalmarsson, socionom och kurator. Du träffar också olika gästlärare.

Välkommen med din ansökan!

*Holistisk – att se till helheten, att ha en hållbar syn på livet i stort och på dig själv. Kropp och psyke hänger ihop.
*Salutogent förhållningssätt – kännetecknas av att man tar tillvara det som fungerar och stärker individen. Det salutogena arbetssättet är ett lösningsfokuserat arbetssätt där vi ser möjligheter och utgår från våra styrkor och det som fungerar bra.
** Regelbunden utövning av kontemplativa metoder (t.ex. sticka, teckna, brodera, tälja) anses resultera i synliga och vetenskapligt mätbara effekter, såsom förbättrad hälsa, bättre utveckling av emotionella och kognitiva förmågor, större livsglädje och ökad social harmoni.

KursinfoKursinfo

Kursstart: 24 augusti 2023
Kursslut: 20 december 2023
Kurslängd: En termin
Studietakt:  Heltid
Studienivå: Gymnasienivå
Studiemedel: Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid.
Kostnader: Materialavgiften är 2800 SEK och går till material, exkursioner och studiebesök under terminen.

AnsökAnsökan stängd!

KontaktKontaktuppgifter

Frågor om kursens innehåll besvaras av Mats Ljus, mats.ljus@sodrastockholm.se

Frågor om din ansökan besvaras av administrationen.
E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-684 619 00