top_24_765

Skolans historia

VIKTIGASTE MOMENTEN

Södra Stockholms Folkhögskola – en skola med djupa rötter

Södra Stockholms Folkhögskola grundades redan år 1918, under namnet Folkhögskolelinjen. Att starta folkhögskolor låg i tiden – både arbetarrörelsen och många andra folkrörelser startade folkhögskolor under den här perioden. Man ville sprida bildning i de breda folklagren.

Folkhögskolelinjen var en del av Borgare- och hantverksskolan i Stockholm. Borgarskolan hade grundats redan år 1836 av en grupp hantverkare i samband med att skråväsendet avskaffades. Gesäll -och mästerprov, som till exempel frisörer och bagare fortfarande idag kan avlägga, är en kvarleva av just skråväsendet.

Borgarskolan startades för att erbjuda utbildning inom olika hantverksyrken då skråväsendets reglering av hantverksyrkena inte längre fanns kvar. Borgarskolan, som till en början hade haft just borgare som elever, började så småningom locka till sig elever från alla samhällsklasser. Mot slutet av 1800-talet välkomnades även kvinnor. Folkhögskolelinjen förblev en del av Borgarskolan fram till 1971, då Folkhögskolelinjen kommunaliserades och bytte namn till S:t Eriks folkhögskola. Själva Borgarskolan lades i samma veva ner.

Skolan byter namn

Södra Stockholms Folkhögskola har bytt namn många gånger under åren. Folkhögskolelinjen bytte namn till Stockholms folkhögskola, som så småningom blev S:t Eriks folkhögskola. Därefter kallades skolan återigen för Stockholms folkhögskola ett tag, för att sedan byta namn till Långbros folkhögskola. År 2007 bytte vi till sist till vårt nuvarande namn, Södra Stockholms Folkhögskola.

Skolan flyttar och statsministern kommer på besök

Skolan har också flyttat ett par gånger. Först flyttade skolan inom centrala Stockholm och sedan ut i förorten. I början av 90-talet flyttade vi verksamheten till Rinkeby, Långbro och Skarpnäck. Vår målsättning var att bygga relationer och samarbeten lokalt, med både medborgare och organisationer. Bland annat samarbetade vi med lokala hyresgästföreningar och stadsdelsförvaltningar.

Flytten till förorterna sammanföll med en mörk episod i Sveriges historia – Lasermannen härjade på gator och torg och satte skräck i den rasifierade delen av befolkningen. Deltagarna på skolan i Rinkeby krävde politikerna på svar, ända upp på regeringsnivå. Skolan hade blivit en plattform där medborgarna i stadsdelen kunde göra sina röster hörda. Statsminister Carl Bildt besökte skolan tillsammans med invandrarminister Birgit Friggebo för att berätta om regeringens arbete med att förhindra ytterligare attacker.

Från skolan fortsatte Bildt och Friggebo till Folkets hus i Rinkeby, men lyckades inte lugna den upphetsade stämningen. Birgit Friggebos försök att få igång allsång på detta möte har blivit en klassiker. I ett rum fullt av människor som vill ha svar, som fruktar för sina och sina barns liv, försöker Friggebo lugna stämningen genom att föreslå allsång med ”We Shall Overcome”. Förtroendet för regeringen växte knappast den dagen.

Skolans kurser

Vid alla skolorna – i Rinkeby, Långbro och Skarpnäck – kunde eleverna läsa Allmän kurs. I Rinkeby fanns dessutom kurserna Skriv och berätta och Vävkursen. I Skarpnäck kunde man läsa Fritidsledarlinjen och på Långbro fanns Levande Verkstads metodkurs och Bild- och mediakursen. År 1993 grundades Konstskolan Linnea på skolan i Långbro. Konstskolan Linnea är en treårig eftergymnasial konstutbildning för personer med utvecklingsstörning. Levande verkstads pedagogutbildning finns kvar till denna dag på Södra Stockholms folkhögskola.Konstskolan Linnea flyttar hösten 2018 till Skarpnäcks folkhögskola.

Hyreshöjningar tvingar skolan att flytta igen

År 1992 bestämde den borgerliga majoriteten i Stadshuset att staden inte längre skulle vara huvudman för folkhögskolan. Ny huvudman blev Folkuniversitetet. Detta skulle komma att påverka skolan på längre sikt, eftersom staden hade sett till att skolan hade tillgång till lokaler med rimlig hyra. Skolan i Långbro blev tvungen att flytta år 2007, just på grund av kraftiga hyreshöjningar. Flyttlasset gick från Långbro till Skärholmen, och i samband med det bytte skolan namn till Södra Stockholms Folkhögskola.

Tio år senare, år 2018, går flyttlasset igen. Också denna gång på grund av kraftiga hyreshöjningar. Under sommaren flyttar vi från våra lokaler i Skärholmen, men den här gången behåller vi vårt namn. Från sommaren 2018 hittar du alltså Södra Stockholms Folkhögskola i Slagsta i Botkyrka.

Skolans framtid

Vårt namn och vår adress må ha bytts emellanåt, men vår passion för folkbildning har bara vuxit sig större genom åren. Hos oss får du som deltagare möjlighet att utvecklas både som människa och medborgare.