Slöjda med barn och unga
– fortbildning för dig som vill bli slöjdhandledare
Kursen ges från och med vt -25 av Skarpnäcks folkhögskola!
Utbildningen till slöjdhandledare är en fortbildning för dig som vill arbeta med barn och unga och ge dem möjlighet att upptäcka slöjd och hantverk. Kursen utgår från den traditionella slöjden som bygger på hållbarhet och handens arbete.
Vi vänder oss till dig som vill starta en helt ny verksamhet, lägga till slöjd som aktivitet i en befintlig verksamhet eller starta en Slöjdklubb. Kursen är en möjlighet för dig som arbetar med slöjd och hantverk och vill utveckla den pedagogiska delen av verksamheten. Den passar också dig som redan arbetar med barn och unga, till exempel i förskola, grundskola, särskola, som museipedagog eller barn- och ungdomsledare och inom LSS.
Slöjden är lätt att anpassa efter personliga förutsättningar och behov, och ger goda möjligheter till fritt skapande och kreativ utveckling. Vi utgår från den traditionella slöjden och arbetar med enkla tekniker, handverktyg och material från naturen. Vi sätter slöjden i ett tvärkulturellt sammanhang med lek och berättande. Vi delar kunskap med varandra och arbetar praktiskt och analogt.
Ur kursens innehåll:
- Praktiskt slöjdande, slöjdmaterial, slöjdmetoder
- Handlingsburen kunskap och hur man förmedlar den på ett traderande sätt
- Ledarskap, likabehandling och gruppdynamik
- Mångfald, delaktighet och tillgänglighet
- Första hjälpen
Slöjdklubben är en plats för barn 7-14 år där de kan få upptäcka slöjdens möjligheter och utveckla sin förmåga att skapa i olika material tillsammans med andra barn.
Kursupplägg
Kursen är på deltid. Den drivs delvis på distans, men med fyra helg-träffar på plats i våra nya fina lokaler i Skarpnäck.
Kursstart sker på distans torsdag 10 oktober. Därefter ses vi följande helger:
- Lördag-söndag, 19-20 okt
- Lördag-söndag, 9-10 nov
- Lördag-söndag, 30 nov – 1 dec
- Lördag-söndag, 14-15 dec
Träffarna håller på mellan klockan 10–16 och är obligatoriska på plats på skolan. Undervisningen dessa dagar kan inte tillgodoses på annat sätt.
Bakgrund
Nämnden för hemslöjdsfrågor initierade och tillsammans med Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund och landets hemslöjdskonsulenter kom projektet Slöjdcirkus till. Slöjdcirkus var ett tvärkulturellt projekt som under början av 2000-talet uppstod i mötet mellan urgammal slöjdkunskap, teaterns berättarkonst och musiken. Hemslöjdens största projekt någonsin med turné och föreställningar över hela Sverige under två år.
Ur Slöjdcirkus växte Slöjdklubben fram, så att barnen skulle kunna fortsätta att slöjda när Slöjdcirkus dragit vidare. En plats för barn 7-14 år där de får upptäcka slöjdens möjligheter och utveckla sin förmåga att skapa i olika material tillsammans med andra barn. För att kvalitetssäkra Slöjdklubbens verksamhet och göra den till en trygg plats kom Hemslöjdens handledarutbildning till.
Hemslöjdens handledarutbildning formaliserade erfarenheter och kunskaper hos landets hemslöjdskonsulenter, som på olika sätt drivit slöjdhandledarutbildningar över hela landet sedan dess.
På Södra Stockholms Folkhögskola ser vi många beröringspunkter och synergier med vår egen pedagogiska metod Levande Verkstad. Vi är därför glada och stolta över att vi fått förtroendet att från hösten 2024 driva Hemslöjdens handledarutbildning i region Stockholm, med inspiration från Levande Verkstad.
Kursinfo
Kursstart: 2024-10-10
Kursslut: 2024-12-18
Kurslängd: 10 veckor
Studietakt: Deltid. Utöver träffarna på plats behöver du lägga cirka fyra timmar på distansarbete varje vecka.
Träffarna håller på mellan klockan 10–16 och är obligatoriska på plats på skolan. Undervisningen dessa dagar kan inte tillgodoses på annat sätt.
Kostnad: Du betalar 2 800 kr i materialavgift för kursen.
Studiemedel: Kursen är inte studiemedelsberättigad. (Kan ge rätt till studiemedel tillsammans med annan utbildning. Prövas av CSN)
Internat: Nej
Ansökan stängd
Kontaktuppgifter
Frågor om kursens innehåll besvaras av Elisabeth Hansen, elisabeth.hansen@sodrastockholm.se
Frågor om din ansökan besvaras av administrationen.
E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-684 619 00