Uppdrag 5 – Camera Lucida

Veckans uppdrag går i tecknandets tecken. Denna gång ska du använda din iPad eller telefon som ett verktyg för att förstora eller teckna stödlinjer av en bild – en slags ”projektor” som hjälper dig att få linjer och proportioner på rätt plats. 

Appen heter Camera Lucida och den kostar ca 100 kr. Det finns också liknande appar på AppStore som är billigare med jag är van vid just denna. Först lite bakgrund till detta verktyg:

Camera Lucida – ett optiskt rithjälpmedel, patenterat 1807 av William Hyde Wollaston. En camera lucida bestod av ett tre- eller fyrsidigt prisma genom vilket ljusstrålarna från det föremål som skulle avbildas projicerades på papperet så att konturerna kunde fyllas i. Instrumentet användes flitigt under 1800-talet av tecknare och målare. (ne.se)

Till att börja med ska du ladda ner appen och titta sen på instruktionsfilmen som jag har spelat in. För att kunna arbeta med appen behöver du fästa din iPad/ eller telefon på ett ”stativ” som är högre än papperet – på så vis sker förstoringen av det du tecknar av. 

Instruktionsfilmen finns här: Använda appen Camera Lucida

Uppdraget är att göra en förstorad teckning med Camera Lucida-appen. Utgå ifrån valfritt fotografi. Om det är möjligt – skicka originalbilden på papper med posten till en vän, släkting eller kärlek som du ägnar en tanke. Tänk så kul att få en bild av en vän!

Fotografera också din bild som du gjort och spara den på Drive i mappen: Uppdrag 5 – Camera Lucida

Ha så kul!

Så här ser originalverktyget ut (Wikipedia)

Stativexempel