Uppdrag 5 – Camera Lucida

Veckans uppdrag fortsätter i tecknandets tecken. Denna gång kan ni ägna åt att använda iPad eller telefonen som ett verktyg när du ska förstora eller kalkera av en bild – en slags projektor som hjälper dig att få linjerna på rätt plats. 

Veckans app heter Camera Lucida (till Android finns liknande, sök på nätet). Den kostar 85 kr. Men först lite bakgrund till detta verktyg:

Camera Lucida – ett optiskt rithjälpmedel, patenterat 1807 av William Hyde Wollaston. En camera lucida bestod av ett tre- eller fyrsidigt prisma genom vilket ljusstrålarna från det föremål som skulle avbildas projicerades på papperet så att konturerna kunde fyllas i. Instrumentet användes flitigt under 1800-talet av tecknare och målare. (ne.se)

Till att börja med kan du ladda ner appen och sedan se på filmen som jag har spelat in. För att kunna arbeta med appen behöver du fästa din iPad/ eller telefon på ett ”stativ” som är högre än papperet – på så vis sker förstoringen av det du tecknar av. 

Filmen finns här: Appen Camera Lucida – instruktionsfilm

Uppdraget är att göra en förstorad teckning med hjälp Camera Lucida-appen. Utgå ifrån valfritt fotografi. Originalbilden på papper tar du med dig till nästa träff på skolan. Trevligt uppdrag på er!

Så här ser originalverktyget ut (Wikipedia)

Stativexempel