Uppdrag 10 – Ljud

Snart ses vi igen, vad kul med alla bilder som kommer upp i inlämningsmapparna! Nu får ni ett lite mindre uppdrag inför fredagens träff. Vi ska skapa en ljudbank.

Övning – aktivt lyssnande.
Ta ett papper och en penna och sätt dig ner en stund och lyssna. Vilka ljud hör du? Slår någon i en dörr, värmepannan som knäpper, fotsteg…Skriv ner på en lista. När du har listan fundera på vilka ljud som är naturens ljud, vilka är ljud gjorda av en människa eller av en maskin. Vilka ljud var du själv upphov till? Vad dominerar på platsen där du befinner dig? (ur boken Ljudbildning) Du behöver inte ladda upp något kring denna övning. 

Foto: Karsten Winegeart

Inför träffen
Spela in 2 ljud, med din iPad eller telefon och lägg upp i mappen Uppdrag 10 – Ljud. Det kan vara ljud du gör själv, maskiner eller naturen, de kan vara 2-20 sekunder långa. Övningen ovan kan fungera som inspiration.

Det enklaste är att spela in ljudet med appen Röstmemo som finns på iPad och iPhone. Bra att tänka på att inte ha för mycket bakgrundsljud eller vind när man spelar in.

Döp dina ljud till vad det är/låter som innan du laddar upp. Skulle du ha problem att ladda upp filerna så ta med ljuden i din telefon till träffen.

Jag har gjort en enkel instruktionsfilm som du kan se här (filmen är gjord till en annan kurs så lyssna inte för mycket på vart ni ska ladda upp ljudet, utan ni går till mappen Uppdrag 10 – Ljud som är delad med er personliga Drive). 

/Tova