Sammanfattning Workshop 1

Tack för en rolig och givande helg allihop med mycket skatt, tålamod och kreativitet! Här kommer sammanfattningen av första workshophelgen på skolan.

Fredag. Välkomnande med fika och presentation av oss, kursen och skolan. Vi startade med att gå igenom appen Tayasui Sketches Pro och ni fick se hur olika verktyg (penslar, färger och lager) fungerade. Första uppdraget var att göra snabbporträtt av varandra, som sedan färgsattes. Ni valde ut två känslostyrda snabbporträtt: Så kände jag mig i morse och så här vill jag känna mig vid kursens slut. Den färgsatta bilden skrevs ut i A3-format.

Ni fick också en introduktion hur ni lägger till nya konton i appen Google Drive och hur ni delar bilder från t ex Sketches till en specifik mapp i Drive. Ordning och reda.

Efter lunch skrev vi lappar till varandras Stilleben. Associationer, tankar, känslor. Alla fick sedan ta lapparna till sitt stilleben och sätta samman till en dikt. Denna dikt lästes sedan upp av snabbporträttet genom en appen som heter MyTalkingPet. 

Som avslutning på dagen fick ni en genre och jag skulle visa hur ni kan använda Sketches som ett ljusbord för att teckna av, eller ha med delar av foton blandat med teckning. Vi skulle också skapa vårt eget format på papperet genom att trycka på kugghjulet. Då klickar du på de 3 prickarna i överkant och väljer ladda in foto. Därefter skapar du ett nytt lager och tecknar i. När du tecknat av det du vill i bilden, släcker du fotolagret, eller suddar ut det du inte vill ha.

Du kan också kopiera det du tecknat av genom att använda kniven och rita runt det och dra med 2 fingrar.

Denna övningen strulade en del vilket berodde på att det inte går att arbeta med foton i dokument som är större än ca 3500×2500 dpi (pixlar/tum). (Det dokument vi skapade var 4500×2000, alltså för stort) Så använd de förinställda arken om ni vill vara säkra på att det fungerar eller om ni gör ett anpassat mått, håll koll på storleken om ni vill använda foton i dokumentet (teckna vanligt går bra i större). Detta är dock en teckningsapp och ingen app gjord för kollage, så det handlar här om att teckna av eller använda delar av foton. En app riktad helt mot kollage kommer vi att titta på en annan gång.

Lördag. Vi började med en liten runda och checkade in. Ni presenterades för Sara. Sedan fick ni dra nya lappar med filmgenre på och delades in i grupper. Ni presenterades för materialet Plastelina-lera och arbetsverktygen och fick även en färg till gruppen att utgå ifrån till att göra en bakgrund till en stop motion film. Ni skapade tre karaktärer i lera varav en skulle vara lite mer abstrakt. Denna karaktär fick sedan gå vidare till en annan grupp innan filminspelningen påbörjades.

Jag och Sara gick igenom appen Stop Motion Studio. Ni planerade och arbetade med era genrefilmer till klockan 13.30 och sen visade vi hur ni importerade animationerna till appen iMovie där ni senare satte text och spelade in ljudspår till animationerna. Ni presenterade era genre-animationer inför gruppen. Filmerna laddade ni upp på kurskontot på Drive.

Hälsningar Mats, Tova och Sara