top_09_765

Textilverkstaden

UTVECKLA DITT SKAPANDE

OBS! Kursen kommer inte att gå under hösten 2019.

Textilverkstan är den kreativa kursen för dig som vill utveckla ditt skapande och nyfiket utforska och fördjupa dig inom ett flertal textila områden.

Om kursen

Vi arbetar med Levande Verkstads pedagogik och metod som sätter kreativiteten i fokus. Det innebär ett frigörande och undersökande förhållningssätt till skapandet. Vi tror på att alla människor har rätt till sitt eget uttryck och formspråk. Du kan läsa mer om Levande Verkstad här.

Vi arbetar både individuellt och i grupp med olika teman. Vi kommer också att korsa textil med andra material som till exempel papper, skrot och gips, samt med olika uttryck som ljud, drama, bild och text.

I kursen kommer du även att få lära dig mer om till exempel idégenerering, konceptutveckling och textil kopplat till genus och normkreativitet. På kursen får du möjlighet att arbeta i olika material och tekniker såsom:

  • Textiltryck – med enkla och roliga metoder provar vi textilfärgernas alla olika möjligheter. Stenciltryck med screenram ingår också.
  • Från lamm till lama – du får lära dig om ullens olika kvalitéer och förmågor. Vi tovar plana och tredimensionella föremål genom olika tekniker.
  • Lopposition – vi tillverkar användbara, underbara och i dubbel bemärkelse hållbara ting av lammullströjor, dragkedjor, retrotyger, slipsar, jeans, t-shirts och virkade dukar.
  • Craftivism – vi sätter våra verk i en gatukonstkontext där vi provar våra textila uttryck och gör avtryck. Ta plats i det offentliga rummet med skulpturala kostymer och masker. Med textila återbruksmaterial är skapandets möjligheter oändliga.
  • Stick och virkcafé – vi undersöker och upplever hur handens kontemplativa skapande, i en lugn miljö, kan påverka oss och låter samtalen få flöda fritt.
  • Röda tråden – vi broderar kors och tvärs med vilda och lustfyllda stygn. Vi provar olika material och avantgardistiska tekniker och idéer. “Om en bara kan trä tråden på en nål så kan en brodera.”
  • Textil animation – i grupp skapar vi film med våra egenhändigt tillverkade textila figurer.
  • Berättande textil och textil historia – vad berättar den textila kulturhistorien? Vi utforskar detta i textila material och inspireras av omvärldens textila kulturarv.
  • Fria textila tekniker – vi skapar collage och annat av mixade material och tekniker.
  • Studiebesök – vi gör besök i olika textila verksamheter, på utställningar, på slöjdmässan i Stockholm och på museer, med mera.

Vem kan söka till kursen?

Alla är välkomna att söka till kursen. Det enda som krävs är att du har fyllt 18 år vid terminens början och ett stort intresse för textil.

KontaktKontaktuppgifter

Om du har frågor om kursen, kontakta administrationen

E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-465 06 652

Ansök Ansökan

Vi återkommer med information.

KursinfoKursinfo

Kursstart: –
Kurslängd: En termin.
Studietakt: Heltid.
Studienivå: Gymnasiestudier.
Pris: Du betalar 3000 kr i materialavgift per termin.
Studiemedel: Kursen är studiemedelsberättigad. Det betyder att du kan få pengar från CSN för att läsa den här kursen.