Textilverkstan

Utveckla ditt textila skapande

Textilverkstan är en kreativ kurs för dig som vill utveckla ditt skapande och nyfiket utforska och fördjupa dig inom olika textila områden.

Kanske har du längtat efter att få ge dig hän i textila material eller så kanske du nyss upptäckt lusten och glädjen i dem.

Om kursen

Vi arbetar med Levande Verkstads pedagogik och metod som sätter kreativiteten i fokus. Det innebär ett frigörande och undersökande förhållningssätt till skapandet. Vi tror på att alla  kan skapa och att alla också har rätt till sitt eget uttryck och formspråk. Du kan läsa mer om Levande Verkstad här.

Vi arbetar både individuellt och i grupp med olika teman. Vi kommer också att korsa textil med andra material och tekniker samt med olika uttryck som ljud, drama, text och bild.

I kursen kommer du även att få lära dig mer om idégenerering, konceptutveckling, genus och normkreativitet. 

Olika material & tekniker

Textiltryck – med enkla och roliga metoder går vi på upptäcktsfärd i textilfärgernas rika och färgstarka landskap.

Tovning – från lamm till lama – Vi tovar plana och tredimensionella föremål och du lär dig om ullens olika kvalitéer och möjligheter.

Broderi – vi broderar kors och tvärs med vilda och lustfyllda stygn. Vi provar olika material och avantgardistiska mönster, tekniker och idéer.

Lopposition –   användbara, underbara och i dubbel bemärkelse hållbara ting tillverkar vi av slipsar, jeans, t-shirts,knappar, broderade dukar, ylletröjor, dragkedjor, och allt annat vi kan hitta.

Craftivism – vi sätter våra verk i en gatukonstkontext där våra textila uttryck får göra avtryck.

Textil animation – I grupp skapar vi film och levandegör våra egenhändigt tillverkade textila figurer.

Kontemplativt skapande – vi undersöker och upplever hur handens skapande kan bidra till lugn och välmående i en stillsam miljö. Med stickning, virkning, broderi m.m.lyssnar vi på t.ex.berättelser och samtalar i små grupper.

Berättande textil och textil historia – vad berättar den textila kulturhistorien? Vi utforskar detta i textila material och inspireras av omvärldens textila kulturarv.

Studiebesök – gör vi på.muséer, utställningar och olika textila verksamheter. Eventuella avgifter ingår i kursavgiften.

Vem kan söka?

Alla är välkomna att söka till kursen. Inga förkunskaper eller arbetsprover krävs. Det enda som krävs är att du är 18 år och har ett stort intresse för textil.

KursinfoKursinfo

Kursstart: Kursen kommer inte att hållas under vår- och höstterminen 2022.
Kurslängd: En termin.
Studietakt: Heltid.
Studienivå: Gymnasienivå
Studiemedel: Kursen är studiemedelsberättigad. Det betyder att du kan ansöka om studiemedel från CSN för att läsa den här kursen.
Kostnad: Du betalar 3000 kr i materialavgift per termin.
Internat: Nej

Ansök Ansökan

Kursen kommer inte att hållas under vår- och höstterminen 2022.

KontaktKontaktuppgifter

Om du har frågor om kursen, kontakta administrationen

E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-684 619 00