gg-thumbnail

Samtida Konst

- Gatans Galleri

Är du nyfiken på samtidskonsten och är intresserad av att prova olika idéer, uttryck, material och metoder både inomhus och i det offentliga rummet.

Om kursen

Samtida Konst är kursen som undersöker olika platser och miljöer genom konstnärliga metoder och gestaltningar där skapandet och kreativiteten står i centrum. Vårt klassrum är delat mellan vår ateljé på skolan och de utrymmen vi äger gemensamt i staden.

I kursen blandar vi många olika material och tekniker, både analogt och digitalt, t ex. skulptur och fotografi, filmprojektion i utemiljö, ljud och måleri. Samtida Konst tillvaratar gruppens styrka för att experimentera och reflektera. Skapandet sker både i grupp och individuellt.

Vi arbetar med frågeställningar som är viktiga för kursens deltagare och använder gatan som vårt galleri och skapar tillfälliga installationer. Vi närmar oss frågor om konst, demokrati och konstens påverkan inte bara genom skapandet utan också genom konstteori, studiebesök, samtal, artiklar och möten med konstnärer.

Gästkonstnärer på kursen har bland annat varit Julia Rio, Akay, Klisterpeter, Tobias Barenthin Lindblad, Ruben Wätte och Pia Sandström.

Följ Samtida Konst på Instagram: @gatansgalleri

Exempel på arbetsmoment

  • Poster/Fotografi– Kommunicera med foto, text och budskap och skapa motvikt till det kommersiella stadsrummet. Vi arbetar även med material som tex akrylfärg, markerpennor, papper, digitalt fotografi och trollar i Photoshop.
  • Craftivism/Street art – Hantverk för förändring! Vi hantverkar för något vi tror på eller vill förändra och bryter traditioner både i innehåll och i material. Skapande inne och ute i olika tekniker som stenciler, graffiti, garngraffiti, broderi, affisch.
  • Land art – Skogen och naturen i stadens kanter blir både galleri och arbetsyta när vi skulpterar och bygger med olika naturmaterial på plats, både i stort och litet format.
  • Skulptur/Installation – Vi använder enkla men slagkraftiga skulpturala material och metoder för att kommentera samhällets olika platser och rum. Med tejp, kartong, gips, lera och skrot finns det inga begränsningar.
  • Rörlig bild och ljud – Filmprojektioner och ljudkonstverk som förändrar, förskjuter och kommenterar stadens olika platser.

Vi experimenterar också med färg, teckning och kreativt skrivande.
Du utvecklar under kursen konstnärligt tänkande som du kan ha med dig genom hela livet – oavsett vad du gör i framtiden!

Vem kan söka?

Alla är välkomna att söka kursen. Det enda som krävs är att du har fyllt 18 år då kursen börjar.

Så här söker du till kursen

Skicka in en ansökan via länken till höger. Vi vill att du skickar med ett personligt brev i din ansökan. Du kommer sedan att kallas till en intervju på skolan.

Intervju med deltagare - Gatans Galleri

  • Det ger en möjlighet att se det offentliga rummet på ett annat sätt.Deltagare Gatans galleri
  • Jag tycker att alla borde läsa den här kursen men kanske framför allt dom som är väldigt nyfikna på konstvärlden och samtidigt tycker om att tänka på samhällsfrågor.Deltagare Gatans galleri
  • Gatans galleri har varit ett smörgåsbord av massa massa saker som man kan göra och uttrycka sig på.Deltagare Gatans galleri

KontaktKontaktuppgifter

Om du har frågor om kursen, kontakta administrationen

E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-465 06 650

Ansök Ansökan

Sista ansökningsdatum: 9 maj 2018.
Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev.

Ansök här!

KursinfoKursinfo

Kursstart: 27 augusti 2018.
Kurslängd: 1 termin.
Studietakt: Heltid
Studienivå: Gymnasiestudier.
Pris: Du betalar 2800 kr i materialavgift per termin.
Studiemedel: Kursen är studiemedelsberättigad. Det betyder att du kan få pengar från CSN för att läsa den här kursen.