gg-thumbnail

Gatans Galleri

UPPLEV SKAPA PÅVERKA

Har du funderat på vilken konst du vill uppleva i vårt gemensamma vardagsrum – det offentliga rummet?

Om kursen

Gatans Galleri är kursen som undersöker stadens miljöer genom konstnärliga metoder och gestaltningar där skapandet och kreativiteten står i centrum. Vårt klassrum är delat mellan vår ateljé på skolan och de utrymmen vi äger gemensamt i staden. Att vi rör på oss runt om i staden i alla väderlekar och årstider är självklart för oss.

I kursen arbetar vi mycket för hand, men även digitalt med till exempel fotografi, rörlig bild och ljud. Gatans galleri tillvaratar gruppens styrka för att experimentera och reflektera. Skapandet sker både i grupp och individuellt.

Vi arbetar med frågeställningar som är viktiga för kursens deltagare och skapar tillfälliga installationer som oftast inte lämnar fysiska spår. Däremot hoppas vi lämna spår hos de människor vi möter i form av nyfikenhet, hopp, lekfullhet, allvar och tankar om det offentliga rummet.
Vi närmar oss frågorna om konst, demokrati, stadsplanering och påverkansarbete inte bara genom skapandet utan också genom studiebesök, samtal, artiklar och möten med konstnärer. Gästlärare på kursen har bland annat varit Julia Rio, Akay, Klisterpeter, Tobias Barenthin Lindblad, Ruben Wätte. Vi har också haft stadsplanerare på besök.

Följ Gatans galleri på Instagram: @gatansgalleri

Exempel på arbetsmoment

  • Affischer – Kommunicera med bild, text och budskap och skapa motvikt till det kommersiella stadsrummet. Vi arbetar med material som tex akrylfärg, markerpennor, papper, fotografi och trollar i Photoshop.
  • Craftivism – Hantverk för förändring! Vi hantverkar för något vi tror på eller vill förändra och bryter traditioner både i innehåll och i material.
  • Land art – Skogen och naturen i stadens kanter blir både galleri och arbetsyta när vi skulpterar och bygger med olika naturmaterial på plats, både i stort och litet format.
  • Skulptur – Vi använder enkla men slagkraftiga skulpturala material och metoder för att kommentera samhällets olika platser och rum. Med tejp, kartong, gips, lera, pärlor och skrot finns det inga begränsningar.
  • Street art – Skapande inne och ute i olika tekniker som stenciler, graffiti, garngraffiti, broderi, posters och möten med gästlärare från fältet.

Vem kan söka?

Alla är välkomna att söka kursen. Det enda som krävs är att du har fyllt 18 år då kursen börjar.

Så här söker du till kursen

Skicka in en ansökan via länken till höger. Vi vill att du skickar med ett personligt brev i din ansökan. Du kommer sedan att kallas till en intervju på skolan.

  • Det ger en möjlighet att se det offentliga rummet på ett annat sätt.Deltagare Gatans galleri
  • Jag tycker att alla borde läsa den här kursen men kanske framför allt dom som är väldigt nyfikna på konstvärlden och samtidigt tycker om att tänka på samhällsfrågor.Deltagare Gatans galleri
  • Gatans galleri har varit ett smörgåsbord av massa massa saker som man kan göra och uttrycka sig på.Deltagare Gatans galleri

KontaktKontaktuppgifter

Om du har frågor om kursen, kontakta administrationen

E-post: info@sodrastockholm.se
Telefon: 08-465 06 650

Ansök Ansökan

Sista ansökningsdatum: 9 maj 2018.
Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev.

Ansök här!

KursinfoKursinfo

Kursstart: 27 augusti 2018.
Kurslängd: 1 termin.
Studietakt: Heltid
Studienivå: Gymnasiestudier.
Pris: Du betalar 2800 kr i materialavgift per termin.
Studiemedel: Kursen är studiemedelsberättigad. Det betyder att du kan få pengar från CSN för att läsa den här kursen.